Over drie Gentasia Awards bundels van 2014

28 maart 2014

(Over twee dagen sluit de wedstrijd voor de Gentasia Awards 2014 van Antoine Bomon).

Wij hebben bericht gekregen van de organisator van de Gentasia Awards, Antoine Bomon. Allereerst kregen we het heuglijke nieuws per e-mail dat twee ingezonden korte verhalen met de bijbehorende tekeningen, die wij 26 maart hadden ingezonden, worden gepubliceerd in de bundels voor kinderen en voor tieners. Kortgeleden kregen we weer goed nieuws, nadat we ook op 28 mei een verhaal voor de bundel voor volwassenen hadden ingezonden. Dat komt ook in een verhalenbundel, misschien zelfs wel met de bijbehorende tekening. Er komen dus drie bundels uit van de Gentasia Awards met in elke bundel een verhaal van Johanna Lime! Het festival van Gentasia dat in augustus van dit jaar zou worden gehouden in Gent, zal dit jaar geen doorgang vinden. In plaats daarvan wordt het festival in 2015 georganiseerd.

De schrijfwedstrijd voor de Gentasia Awards gaat echter wel door in 2014. De deadline voor het inzenden van korte verhalen voor kinderen, tieners en volwassenen was in eerste instantie 30 maart, maar is opgeschoven naar 30 juni. Dit in verband met de nieuwe uitgeverij Annibo die de bundels uitbrengt op 3 augustus 2014. De deadline komt dus met rasse schreden dichterbij. Er zal een (lezers)jury komen, die de verhalen beoordeelt nadat ze in de bundels zijn gepubliceerd. Naar verwachting komt er een feestelijke uitreiking van de Awards in de maand december van 2014.

Hoe kwamen wij ertoe om aan deze wedstrijd mee te doen?

In het begin waren de regels nog erg onduidelijk. Wij vonden de aankondiging van de schrijfwedstrijd op het Woordenwoud en er werd ook op Magic Tales iets over uitgewisseld tussen forumleden. Op de website van Gentasia stond een ander verhaal, je kon meedoen door een sprookje te schrijven. Dat was echter niet de wedstrijd voor auteurs. Wat moesten we nu doen? Zouden we er wel aan meedoen als de regels voor deze wedstrijd zo onduidelijk bleven? We twijfelden erover of we aan deze voor ons nieuwe wedstrijd veel tijd moesten spenderen.

Toen kregen we bericht over de Fantasy Strijd Brugge, die dit jaar ook weer wordt gehouden. We hadden nog een verhaal liggen dat ingestuurd was voor de wedstrijd “De grenzen voorbij” van uitgeverij Fenikso. Dat verhaal had wekenlang in de spambox gezeten bij hen, was daar uit tevoorschijn gekomen en vervolgens hebben we nooit meer iets vernomen van die wedstrijd. Er is ook geen bundel met verhalen uitgeven met de titel “De grenzen voorbij”. Na de bundels “Niets is wat het lijkt” en “Niemand mag het weten”, lijkt het erop dat de wedstrijden bij Fenikso zijn afgeschaft. De informatie over wedstrijden op hun website is spoorloos verdwenen. Maar we hadden wel een leuk verhaal geschreven.

Het verhaal werd er weer bijgehaald en aanzienlijk ingekort om mee te kunnen doen aan de Fantasy Strijd Brugge van 2014. Wij waren echter in diezelfde tijd bezig met een cursus. Daarvoor hebben we ook verhalen moeten schrijven. Uiteindelijk hadden we daardoor drie korte verhalen liggen. We besloten ze alle drie nog eens goed te herschrijven en kozen er een van uit voor de Fantasy Strijd Brugge. De andere twee werden aangepast aan de leeftijdscategorie kinderen en tieners en werden opgestuurd naar de Gentasia Awards. Daarbij kwam ook nog de mogelijkheid om tekeningen in te sturen. Dat leek ons heel leuk en dus maakten we die erbij. Ze gingen op dezelfde dag per e-mail naar België, met het idee: “Wie niet waagt, die niet wint”.

Na een flinke onzekere tijd van niet weten of alles aangekomen was en hoe het nu verder zou gaan, kregen we bericht van Antoine Bomon die uitgeverij Annibo was begonnen. Hij meldde direct ook in die e-mail dat de verhalen en tekeningen zouden worden opgenomen in de bundels voor kinderen en tieners. Er waren wat problemen geweest waardoor het op zich had laten wachten. Er kwam een nieuwe website van Annibo, waardoor alles veel duidelijker werd voor ons. Uit Brugge hadden we trouwens direct het nieuws dat ons verhaal voor de Fantasy Strijd ontvangen was en mee zou doen in de eerste juryronde. We waren hiermee erg vroeg, zoals we dit jaar ook vroeg waren met onze inzendingen voor de Paul Harland Prijs.

Nadat we van de Fantastels Verhalenwedstrijd 2013 in april 2014 de juryrapporten hadden gekregen, hebben we twee van de drie verhalen die we daarvoor inzonden, herschreven. We probeerden die uitgegeven te krijgen bij uitgeverij Parelz en in het tijdschrift Vamp. Of het verhaal bij Parelz wordt uitgegeven, weten we nog steeds niet. Maar het verhaal voor Vamp werd te lang gevonden, hoewel het erg komisch was en de schrijfstijl de redactie verraste. Aangezien de deadline voor de Gentasia Awards werd opgeschoven naar 30 juni, besloten we het verhaal dat er bij Vamp niet door kwam op te sturen naar Gent. Het zou natuurlijk heel leuk zijn als er in alle drie de bundels een verhaal van Johanna Lime zou kunnen komen. We besloten het erop te wagen. En onze droom kwam uit! Ook in de bundel voor volwassenen komt een verhaal van ons. We verheugen ons erop om de boeken van onszelf en van vele leuke collega-schrijvers in augustus in onze eigen boekenkast te zien prijken. En natuurlijk gaan we al die verhalen van onze collega-schrijvers met veel interesse lezen en genieten van de bijbehorende tekeningen. Dit is echt een mijlpaal die we alvast hebben gehaald met ons schrijven sinds 2011!