Fantastels verhaal van plaats 54 herschreven

10 april 2014

Na de wedstrijduitslag van Fantastels editie 2013 hebben we ons verhaal “Ruilen met korrigans” herschreven. Het verhaal was oorspronkelijk 8.233 woorden lang, maar telt na de laatste bewerking 9.257 woorden, verspreid over 22 pagina’s. We hebben het iets eenduidiger neergezet en hopen wat meer duidelijkheid hierdoor te hebben aangebracht.

 

Samenvatting:

Twee stadse lui kopen een stacaravan met een lapje grond op een rustig kampeerterrein. Harm legt een moestuin aan en Pamela wil rustig lezen. Dan crasht er een vreemd object bij een boom aan de rand van de moestuin. Er gebeuren vreemde dingen met de biologische groenten.

De hond Binks verandert tijdens zijn speurtocht in wetenschappelijk lesmateriaal voor dierenartsen in opleiding. Pamela vindt vreemde bolletjes en raakt zwanger. Harm ziet zijn oogst veranderen in reuzengewassen, maar raakt ze direct weer kwijt. Tijdens de kerst wordt Maria onthoofd en Pamela’s moeder denkt dat er korrigans achter de vreemde verschijnselen schuilen. Dan gebeurt er iets vreselijks met de baby van Harm en Pamela.

 

Inspiratie:

De inspiratie voor dit verhaal komt gek genoeg van het Facebookspel Farmville 2 dat we lang gespeeld hebben, maar nu heeft afgedaan vanwege de vele tijd die het in beslag nam en omdat het op den duur vervelend werd door alle reclames en dergelijke. We deden onderzoek naar soorten dwergen en kabouters op internet en daar vonden we informatie over korrigans. Het object dat uit de lucht komt vallen tijdens een onweersbui bedachten we erbij. De hond Binks dankt zijn naam aan Star Wars en dat was ook de reden om het object als ruimteschip te classificeren, hoewel dat eigenlijk natuurlijk niet bij korrigans past. Maar toch… De stacaravan verzonnen we erbij om het verhaal aan een voor de lezer en voor onszelf herkenbaar onderwerp op te kunnen hangen. We gebruikten de tegenstelling tussen een drukke baan met een hectisch leven in een stad en rustige weekenden en vakanties op een kampeerterrein in een heuvellandschap met bossen, om daar tot rust te komen. Het verhaal schreef zichzelf tamelijk vlot. Nadat we de beginscènes hadden geschreven, volgden de gebeurtenissen elkaar snel op, tot de climax bereikt werd.

 

Boodschap:

Met dit verhaal willen we vooral de lezer vermaken. Eventuele boodschappen die erin verwerkt zitten zijn ondergeschikt aan leesplezier.

We hebben zelf ook veel plezier gehad tijdens het schrijven en liggen nog steeds in een deuk vanwege de humor in het verhaal. We zijn dus erg benieuwd of de lezer dat deelt met ons en of u het ook een goed verhaal vindt. Een jurylid vond het in elk geval humoristisch, speels en afwisselend, maar was blijkbaar niet op de hoogte van het bestaan van korrigans. We hopen zijn kritiek erop nu te hebben ondervangen door eenduidiger over korrigans te schrijven en meer uitleg tussendoor over deze soort kabouters te geven, zodat het eind beter voorbereid is.

Dit verhaal proberen we net als de vorige gepubliceerd te krijgen, of zelf een manier te bedenken om de lezer ermee te bereiken. Hierover meer als het zover komt.