Paul Harland Dag 8 februari te Delft

9 februari 2014

Gisteren zijn we de hele dag op pad geweest voor de Paul Harland Dag.

Na de opening door de organisatoren Martijn Lindeboom en Thomas Olde Heuvelt, gingen we al snel naar een workshop over magisch realisme, die werd gegeven door Marja van Rossum, een docente aan het VAK in Delft, en een goede kennis van onze cursus fantasyschrijven van vorig jaar. Het was een hele leerzame workshop en we hebben er veel van geleerd. Dit magisch realisme willen we gaan uitproberen in onze verhalen die nog moeten komen.

Daarna zagen en hoorden we Peter Schaap liederen ten beste geven met zijn gitaar.

Thomas Olde Heuvelt vertelde over zijn successen en hoe hij het heeft aangepakt om in de Engelstalige wereld door te dringen met zijn HEX. Het blijkt dat het ook in de wereld van de literatuur, net zoals elders, er vooral op aankomt of je goed werk levert en wie je kent. Erg leuk dat er een genreschrijver zover doordringt in de “grote” wereld!

Bij de Mass Signing bijeenkomst hebben we onze boeken laten signeren door Melissa Skaye, J. Sharpe en Thomas Olde Heuvelt. Helaas kon onze nicht Ida Kalkman niet met ons mee, anders had ze zelf haar HEX kunnen laten signeren. Er waren ook veel boeken te koop en het is altijd leuk om de schrijvers van het genre te zien.

Er was een “Writers All Star Band”. Dat leek op een waar rockfestival omdat er een flink aantal mensen uit het publiek meezong met het refrein. Een lekker opzwepend ritme: echt gezellig met zoveel gelijkgestemde mensen in het publiek.

Daarna werden er vijf uitgeverijen bevraagd door Marcel van Driel en kregen we antwoorden op vragen over wat uitgeverijen belangrijk vinden en hoe ze van elkaar verschillen. Onze uitgever Zilverbron werd vertegenwoordigd door Jos Weijmer.

En eindelijk, eindelijk, aan het einde van het lange wachten, kwam de uitslag van de PHP.

Helaas vrij teleurstellend: niet voor ons! Wij weten wel op welke plaatsen we geëindigd zijn, omdat we dat naderhand gevraagd hebben aan Martijn. Maar wat de voorselecteurs van ons werk vonden, weten we nu nog niet. Dat moet nog per e-mail komen. Dus alweer: wachten!

Wij zaten dus niet bij de 37 beste verhalen die door de jury werden beoordeeld nadat ze door de voorselecteurs uitgekozen waren. Maar we vonden het geweldig dat onze medecursist van vorig jaar, Peter Kaptein, zowel de NCSF prijs voor beste science fiction verhaal, als de derde prijs voor de PHP won, en dat Saskia van Oostenrijk, een van de ons goed bekende Zonderlingen van het Magic Tales forum, de tweede prijs wist te bemachtigen. We hebben ook nog andere bekende namen voorbij zien komen, zoals Hester Stasse, die de Feniksprijs won omdat ze het snelst in de rangorde ten opzichte van vorig jaar is gestegen en Pen Stewart die naderhand ook een Feniksprijs kreeg. Andere Zonderlingen, zagen we later op de rangordelijst op de PHP site waren net als wij niet door de voorselectieronde gekomen. De winnares van de PHP, Esther Scherpenisse, kenden we niet, maar we zagen wel dat ze ook vorig jaar al meegedaan had met de Paul Harland Prijs.

Gefeliciteerd, iedereen die doorging naar de jury.

Wij zaten daar niet bij en hadden dat ook niet verwacht, hoewel stiekem toch gehoopt.

Maar goed, we zijn wel van plan om ooit ook de top te bereiken.

Onze uitslag was weer eens flink slikken. Maar hierover schrijven we pas als we het rapport van de voorselectie daadwerkelijk in handen hebben, in een volgend bericht.

Winnaars, gefeliciteerd van Johanna Lime!