Wie is Johanna Lime? (bijgewerkte versie 31-12-2013)

31 december 2013 (Herschreven en nieuwe informatie toegevoegd)

Johanna Lime is het pseudoniem van Marjo Heijkoop en Dinie Boudestein. Wij schrijven samen al van jongs af aan en hebben interesse in fantasy en science fiction verhalen. Er zijn door ons in de loop der jaren vele dagboeken geschreven over personages uit onze zelfbedachte werelden. In oktober 2011 besloten we deze te gebruiken om er heuse manuscripten van te maken, zodat ze als boeken uitgegeven kunnen worden.

In maart 2012 hadden we deel 1 van onze serie af, dachten we. Die serie zal uiteindelijk weleens drie trilogieën kunnen gaan beslaan, zoals het er nu naar uitziet.

Gelukkig vonden we na onze eerste poging tot het schrijven van een manuscript in maart 2012 op de website van Magic Tales het bericht dat er een schrijfwedstrijd was voor een op zichzelf staand verhaal voor uitgeverij Luitingh Fantasy. We zijn toen naarstig aan de slag gegaan en hebben een heel nieuw manuscript geschreven, dat een voorloper kan zijn voor onze serie, maar dat ook als een op zichzelf staand verhaal gelezen kan worden. Die wedstrijd hebben we niet gewonnen, maar toch zijn we gelukkig met hoe alles gelopen is.

Na het verwerken van commentaar van proeflezers en na een lange weg van studie en ontdekken wat schrijven precies inhoudt, hebben we ons manuscript “Schimmenschuw” na nog een paar keer herschrijven opgestuurd naar Cocky van Dijk van uitgeverij Zilverbron. Op 30 december 2013 kregen we het geweldig fijne bericht dat deze uitgever ons een contract aanbiedt. Zij willen ons met redactie van ons werk helpen om het manuscript verder te verbeteren, zodat het een prachtig boek kan worden. Het zal ongeveer in augustus 2015 uitgegeven kunnen worden als alles volgens plan verloopt. Wij zijn bijzonder dankbaar voor dit mooie resultaat na al onze inspanningen van 2013 en vinden dit een heel goed begin voor 2014.

In 2013 hebben we korte verhalen ingestuurd naar De Paul Harland Prijs en naar de Fantastels Verhalenwedstrijd. Dit waren van ieder twee verhalen voor de PHP en drie verhalen die we samen schreven voor Fantastels. De jury beoordeelt de inzendingen nu nog en we wachten in spanning af of we ons doel hierbij gehaald hebben: hoger op de ranglijst eindigen dan in 2012. Aangezien er veel meer inzendingen waren, kan dit nog weleens moeilijk worden, hoewel we zelf wel vinden dat de verhalen al een stuk beter zijn geschreven dan die in 2012 door ons werden ingezonden. We hebben veel geleerd sinds oktober 2011.

In 2013 volgden we een cursus fantasy schrijven bij Martijn Lindeboom, de organisator van de Paul Harland Prijs. Dat was erg leuk en leerzaam. Op het moment zijn we bezig met de cursus: “Personages, conflict en perspectief” bij Frans Stüger van de Schrijven Online Academie. Ook zijn we nog een aantal boeken over schrijven aan het bestuderen die we hebben gekocht op advies van Leo Arie Elsenaar van Parelz. Daaruit leren we veel over de technieken van het schrijven. Het kost alleen nogal wat tijd om alles te verwerken in de samenvattingen die we ervan maken voor onszelf.

Onze plannen voor 2014 zijn weer bijgesteld: “Schimmenschuw” in samenwerking met uitgeverij Zilverbron verder verbeteren. Deel 1 van onze eerste trilogie herschrijven, misschien deel 2 schrijven en natuurlijk weer aan wedstrijden voor korte verhalen meedoen.

Deze website gebruiken we om informatie over onze schrijfactiviteit door te geven.

Vriendelijke groet van Johanna Lime.