Een visionboard op eigen wijze

Een visionboard op eigen wijze

14 december 2013

Eind 2011 besloten wij, Marjo Heijkoop en Dinie Boudestein, om samen serieus te gaan schrijven met het doel om onze verhalen uit te kunnen geven. Rond die tijd kochten we het boek “Ontwerp je eigen visionboard – de weg van wens naar werkelijkheid”, dat geschreven is door Joyce Schwarz en uitgegeven bij Kosmos.

In dit boek wordt beschreven hoe je visioningsessies kunt doen met een groep, visionstatements kunt creëren en een visionboard kunt maken en activeren. Dit doe je met het doel om je dromen waar te maken. Het boek beschrijft een methode waarbij de Wet van Aantrekking wordt gebruikt. Er komt nogal wat bij kijken, wil je dat echt helemaal volgens de wijze van het boek doen. Wij komen nu, eind 2013, eindelijk een beetje in de richting om de werkwijze van dit boek te volgen, maar we zijn er nog steeds niet helemaal. Misschien dat het ons in de toekomst nog eens gaat lukken.

Toch hebben we er in de tijd tussen eind 2011 en nu ook al veel aan gehad. We hebben namelijk op onze eigen wijze een “visionboard” gemaakt waarop we ons plan voor de periode van een jaar hebben uitgebeeld.

Het is dan misschien niet precies volgens het boekje, maar we zullen toch hieronder aangeven hoe wij ons bord met dromen, plannen en wensen gestalte hebben gegeven.

In het boek wordt een manier beschreven waarop je een visioningsessie niet noodzakelijkerwijs in een groep hoeft te doen, maar die je zelfstandig thuis toe kunt passen. Dit wordt daar “Paspoort tot Potentieel” genoemd. Deze manier hebben we toegepast en uitgebreid.

Hieronder het stappenplan:

Stap 1:

Ga naar de boekenwinkel en koop daar drie tot vijf tijdschriften, niet meer. Dit moeten niet de tijdschriften van je favoriete onderwerpen zijn, maar er moeten wel veel foto’s en plaatjes in staan.

Stap 2:

Blader de tijdschriften door van begin tot eind en let daarbij uitsluitend op de plaatjes. Lees de verhalen niet, zelfs niet de koppen. Het gaat louter en alleen om de beelden.

Stap 3:

Neem de tijdschriften nogmaals door. Scheur uit elk tijdschrift twee of drie afbeeldingen van iets wat je echt aanspreekt of wat je mooi vindt. Dat kan een reclame zijn, een strandfoto, van alles. Scheur ten minste acht tot tien afbeeldingen uit in totaal.

Wij hebben omdat we samen zijn, ieder een aantal plaatjes gezocht en deze zo geschift dat we er tien over hadden.

Stap 4:

Leg de afbeeldingen naast elkaar op de tafel of op de vloer uit. Bekijk ze van rechts naar links en op hun kop en van voren. Schuif met de beelden totdat je het gevoel hebt dat ze goed gerangschikt zijn. Dit doe je intuïtief en instinctief. Misschien komen zo de kleuren bij elkaar te liggen of onderwerpen, de inhoud van beelden of iets symbolisch.

Stap 5:

Officieel, volgens het boek, moet je nu voor de hand liggende links gaan zoeken en uit de beelden afleiden wat die betekenen en met welke toekomstdroom ze te maken kunnen hebben. Bijvoorbeeld: Wil je een reis maken? Zijn de mensen op de plaatsjes statisch of zijn ze in beweging? Wat betekent dat voor je? Wat zeggen de beelden over jouw leven? Ben je de bestuurder of de passagier van je huidige levensreis? Welke van de twee wil je zijn? Is er tijd om je te ontspannen of wacht er een grote sprong en moet je actief zijn?

Omdat wij al wisten over welk onderwerp we het wilden doen, namelijk: schrijven, hebben we ons vooraf al daarop gericht. Ons bord werd op deze manier misschien eerder een planbord dan een visionboard. Bij een visionboard ga je zoeken naar beelden die iets kunnen zeggen over wat je in de toekomst graag wilt. Wij wisten dat al.

Stap 6:

Zoek naar woorden of zinnen, uitspraken die je steeds bijblijven, citaten die je aanspreken, motto’s of slogans. Verander ze in sterke, persoonlijke statements. Knip ze uit de tijdschriften of zet ze in een document op de computer en print ze uit.

Je hebt nu een aantal beelden en bepaalde woorden en/of zinnen die jouw persoonlijk raken en die naar je doel wijzen.

Stap 7:

Hier zou je een visionboard van moeten maken. In het boek staat een voorbeeld van een familie die een hele muur van de kamer gebruikte voor hun droombeeld, maar dat vonden we nogal ver gaan. Wij hebben een wissellijst gekocht van 30×40 cm en die gebruiken we ieder jaar opnieuw. We nemen een stuk papier van die afmeting en plakken onze afbeeldingen, woorden en zinnen daar op, in de compositie die ons het meest aanspreekt. Dan gaat dit in de wissellijst en die hangt op een centrale plek in de huiskamer, dicht bij waar wij steeds aan het schrijven zijn. Daardoor worden we er dagelijks aan herinnerd dat, wat op het visionboard staat, datgene is wat wij ons als doel gesteld hebben.

Bij ons visionboard van dit afgelopen jaar, hebben we tussentijds al naar mooie plaatjes gezocht op internet, bijvoorbeeld hebben we beelden gedownload van Pinterest of van Facebook. Plaatjes die iets met schrijven te maken hadden, met ons onderwerp. We hebben ze nog wel gecombineerd met tijdschriftplaatjes, maar je zou ook kunnen overwegen om je beelden van internet te gebruiken, als ze maar passen bij je visioningsessie, bij jouw droom.

Op ons jaarbord staat niet alleen wat we in het komende jaar willen doen. Er staat ook op wat we voor de toekomst willen. Daardoor hebben we niet alleen voor de korte termijn onze doelen steeds in het oog, maar ook voor de langere termijn. Het houdt ons gefocust op onze droom, die eind 2011 begon met het idee dat we boeken wilden gaan schrijven, die dan ook werkelijk uitgegeven zouden worden en waar veel lezers plezier aan zouden beleven. Wij weten nu inmiddels dat een visionboard onze droom ondersteunt en dat we mede daardoor hebben volgehouden. We willen voor 2014 weer een nieuwe maken en zullen die van 2012 en 2013 op onze site hierna ook nog toelichten.

Groeten van Johanna Lime.